így maradj inspirált

Copywriting és a kreativitás - találd meg az elveszett ihletet!

copyclub inspiráció kreativitás szöveg szövegírás Jul 11, 2024

Hogyan szerezz ihletet, ha sehogy sem akar jönni?

Hallottál már az írói leblokkolásról? Biztos vagyok benne, hogy te is jártál már úgy, hogy csak ültél a fehér lap/villogó kurzor előtt, és egyszerűen fogalmad sem volt, hogy miről kezdj írni. 

Nos, nem vagy egyedül: hidd el, még minket, tapasztalt szövegírókat, copywritereket is utolér az ún. “fehér lap szindróma” – többször, mint gondolnád! Ilyenkor csak izzadunk a monitor/füzet előtt, és sokszor akár a karrierváltás is megfordul a fejünkben…:D 

De vannak technikák, amik ezen át tudnak lendíteni! 

Miért fontos a kreativitás a kommunikációban? 

A mai online világban muszáj kreatívnak lenni! Nem engedhetjük meg magunknak a középszerűséget, azt, hogy beolvadjunk a tömegbe. 

A kreativitás az az egyik plusz, ami segít megkülönböztetni magunkat a versenytársainktól!

Az olvasóinknak, követőinknek olyan tartalmat szeretnénk adni, ami tényleg megmozgatja őket, amitől azt mondják: "Hű, ezt mintha nekem írták volna!" Az ilyen tartalmak előállításához azonban olyan ötletekre van szükségünk, amik tényleg különlegessé teszik a kommunikációnkat. 

Ráadásul a kreatív megközelítés az írásban nemcsak az olvasókat fogja meg, hanem téged is motivál és lelkesít. Egy izgalmas, új ötlet kidolgozása, vagy egy szokatlan metafora használata teljesen új szintre emelheti a munkádat. 

Honnan meríts kreatív ötleteket?

Az inspiráció sajnos nem mindig jön könnyen, de szerencsére rengeteg helyről meríthetsz.

Először is: nézz körül a mindennapokban!  

Egy szívből jövő beszélgetés a barátokkal, egy elgondolkodtató cikk, vagy akár egy nyugodt séta a parkban is szuper ötleteket hozhat. 

Tudod, nekem honnan jön a legtöbb, oktatással kapcsolatos ötletem? Amikor a kisfiammal vagyok, rengeteg szituáció van, amikor olyan dolgok ugranak be, amiket felhasználhatok a kurzusaimban, az előfizetéses rendszeremben vagy az ingyenes oktatóanyagaimban. 

Inspirációs forrásokra akkor is szükséged van, ha egyébként te vagy a legkreatívabb a területeden! Ne csak a szakmai anyagokra fókuszálj; néha-ahogyan én magam is- a legváratlanabb helyeken találod meg a legjobb ötleteket!

  • Olvass sokat!

Írni úgy tanulhatsz meg igazán, ha olvasol. 

Tudom, hogy sokszor nagyon nehéz beilleszteni a rohanó mindennapokba, de az olvasás egy szuper kreativitásébresztő gyakorlat. 

A sokszínű olvasmányok friss szemléletmódokat tárhatnak eléd. Próbálj meg nem csak a szakmai könyvek és cikkek között keresgélni, hanem szépirodalmi műveket, esszéket, vagy akár képregényeket is olvasni. Az olvasás szélesíti a látókörödet, új ötleteket és kifejezési módokat ismerhetsz meg.

  • Nézz meg egy jó filmet vagy sorozatot!

Kapcsolj be egy jó filmet vagy sorozatot! Ezek az inspiráló történetek és karakterek új ötleteket szülhetnek. Egy jól megírt film vagy sorozat nem csak szórakoztat, de meg is érint, elgondolkodtat. Figyeld meg, hogyan építik fel a karaktereket, a történetet, hogyan vezetik be a fordulatokat. Ezekből a technikákból rengeteget tanulhatsz, amit aztán beépíthetsz a saját szövegeidbe.

  • Hallgass zenét!

A dallamok és szövegek gyakran kreatív gondolatokat indítanak el. Egy jó zene segíthet ellazulni, kikapcsolni a mindennapi gondokat, és teret adni a kreatív gondolatoknak. Én például rendszeresen zenét hallgatok munka közben. A kedvencem a bossanova és az akusztikus filmzenék. A zenehallgatás segít kanalizálni a fókuszomat, ami pedig a hatékonyságom egyik kulcsa. 

Próbálj ki különböző stílusokat, hagyd, hogy a zene vezessen!

  • Sétálj egyet a parkban vagy menj ki a természetbe!

A friss levegő és a környezetváltozás csodákat tehet! Amikor zsong a fejem a gondolatoktól, felveszem a sportcipőm, fogom a boxer kutyám, és sétálok vele egyet a városhatárban, ami szerencsémre itt van a házunktól két percre. Csak át kell mennem egy úton, és máris egy erdőben vagyok. 

A madárcsicsergés, a fák lengedező lombjai, a kutyám boldog rohangálása megnyugtatják a csapongó gondolataimat, és a helyreállt rend kreativitást hoz magával. 

  • Beszélgess másokkal!

Más emberek történetei és nézőpontjai gyakran ajándékoznak meg új ötletekkel. Ne félj kérdezni, érdeklődni mások tapasztalatai, gondolatai iránt. Egy jó beszélgetés inspiráló, elgondolkodtató lehet, és olyan új nézőpontokat ismerhetsz meg, amire magadtól talán nem is gondoltál volna.

Kreativitásébresztő technikák

Most, hogy tudod, honnan meríthetsz ihletet, nézzük meg, hogyan tudod ezt felhasználni a szövegírásban. Íme néhány technika, amit érdemes kipróbálnod:

 

  • Brainstorming

 

Kapj elő egy csésze teát, vegyél elő egy üres lapot, és kezdj el ötletelni. 

Minden jöhet, ami eszedbe jut. 

Ne aggódj, ha elsőre kicsit őrültnek tűnik, később még formálhatod. A lényeg, hogy szabadjára engedd a gondolataidat, és ne korlátozd magad. Írd le az összes ötletet, ami eszedbe jut, még akkor is, ha elsőre nem tűnik jónak. Később visszatérhetsz hozzájuk, és finomíthatod őket. Írhatsz kulcsszavakat, rövid mondatokat, vagy akár rajzolhatsz is. Minél több ötletet gyűjtesz össze, annál nagyobb az esélye, hogy megtalálod a tökéletest.

De tényleg ne foglalkozz azzal, hogy az ötlet jó vagy sem, az csak elterel. A legnagyobb őrültséget is írd le!

2.Storytelling, storytelling, storytelling!

Mesélj történeteket! Ez az egyik legjobb módja annak, hogy közelebb kerülj az olvasóidhoz. Gondolj egy személyes élményre vagy egy érdekes történetre, és próbáld meg beépíteni a szövegedbe. A jó történet magával ragad, érzelmeket vált ki, és könnyebben megjegyezhetővé teszi a mondanivalódat. Próbálj meg olyan történeteket mesélni, amelyek kapcsolódnak a témádhoz, és amikkel az olvasóid is azonosulni tudnak. Ne félj személyes lenni; az olvasók értékelni fogják az őszinteségedet és a nyitottságodat.

  1. Vizualizációs gyakorlatok

 A vizualizációs gyakorlatok segíthetnek abban, hogy élénkebb, vizuálisabb szövegeket írj. Próbálj meg elképzelni egy jelenetet vagy szituációt részletesen, majd írd le, amit látsz. Figyelj a részletekre: milyen színek, hangok, illatok vannak jelen? Hogyan mozognak az emberek? Milyen az időjárás? Minél több érzékszervi információt tudsz beépíteni, annál élethűbb és magával ragadóbb lesz a szöveged.

  1. Szabad írás

 Ez az egyik kedvenc gyakorlatom, hetente csinálom:). Ez egyik legjobb módszer a kreativitásod fellendítésére. Állíts be egy időzítőt 10-15 percre, és kezdj el írni anélkül, hogy megállnál gondolkodni vagy szerkeszteni. 

Csak írd, ami eszedbe jut! 

Ne aggódj a helyesírás vagy a nyelvtan miatt, a lényeg, hogy az ötleteid szabadon áramoljanak. Ez a gyakorlat segíthet feloldani az írói blokkot, és gyakran meglepő, milyen kreatív ötletek bukkannak fel így.

Gyakorold a kreativitást!


Ahogy a fizikai edzésnél is kulcs a rendszeresség, úgy a kreativitás fejlesztése is gyakorlást igényel. Én két csodafegyvert használok:

1. Írj minden nap KÉZZEL, akár csak pár percet! 

A kézzel írás közben az agyunkban az idegpályák másképp kapcsolódnak, mint gépeléskor. Ez a memóriánkra nagyon pozitív hatással van, és kutatások bebizonyították, hogy könnyebben meg is jegyzünk így dolgokat. Ha írsz, az ismereteid is bővülnek, és utána mint egy kútból, úgy tudsz meríteni, ha ötletekre van szükséged!

 2. Keress olyan workshopokat vagy tréningeket, ahol fejlesztheted a kreatív írói készségeidet (a CopyClubban például rendszeresen gyakorlunk együtt:)). Ezek remek lehetőséget kínálnak a tanulásra és a kapcsolatépítésre is. Találkozhatsz más vállalkozókkal, megoszthatjátok egymással a tapasztalataitokat és ötleteiteket, és szakértőktől is tanulhatsz. A kreatív workshopok inspirációt és motivációt adnak, és segítenek, hogy folyamatosan fejlődj.

Mi okozza az írói blokkot és hogyan győzd le, ha téged is utolér?

Az írói blokkot számos dolog okozhatja: stressz, túlterheltség, félelem a kudarctól vagy egyszerűen csak a fáradtság. 

Fontos, hogy felismerd az okokat, és dolgozz rajtuk, hiszen logikus:

ha tudod, mi okozhatja, akkor könnyebb megtalálni a megoldást. 

Fontos, hogy ne add fel, még akkor sem, ha nehéznek tűnik! Tartsd meg a napi írási szokását még akkor is, ha csak kevésre van időd. Minden kis lépés számít. Ne aggódj a mennyiség miatt, a lényeg, hogy folyamatosan dolgozz, és hogy ne hagyd, hogy a nehézségek eltántorítsanak.

A pihenésen túl léteznek olyan technikai eszközök, amik segítenek újra utat találni.

Használd ki az alkalmazások és szoftverek nyújtotta lehetőségeket, hogy könnyebbé és hatékonyabbá tedd a munkádat. Kísérletezz velük, és találd meg azt, ami számodra a legjobban működik!

Megmutatom az én kettő személyes kedvencemet:

  • Chat GPT: 2023 nagy durranása, remélem, nem kell külön bemutatnom, mert már elkezdtél megismerkedni ezzel a fantasztikus eszközzel! Nagyon sokan félnek tőle, de ha megtanulod használni, óriási lépéselőnybe kerülhetsz a konkurenciáddal szemben. Én minden nap megnyitom, és mindenhez is használom: piackutatáshoz, termékfejlesztéshez, tananyagok készítéséhez, posztíráshoz. Nem ő dolgozik helyettem, de ötletelésben verhetetlen!

 

  •  Evernote: Jegyzeteléshez és ötletek gyűjtéséhez tökéletes alkalmazás. Az Evernote segít abban, hogy bárhol és bármikor jegyzetelhess, és hogy könnyen rendszerezd az ötleteidet. Készíts jegyzeteket, gyűjtsd össze a gondolataidat, és rendszerezd őket, hogy mindig kéznél legyenek.

Kreativitás nélkül nincs vállalkozásépítés. Ahhoz, hogy sikeres légy, folyamatosan keresned kell az új inspirációforrásokat, és alkalmaznod kell a kreatív írási technikákat. De ne ijedj meg a nyomástól! Tudod, még mi, hivatásos szövegírók is küzdünk az írói leblokkolással. Ebben a cikkben sok szuper technikát hoztam, ha alkalmazod őket, te is ugyanúgy túllendülhetsz ezeken a technikákon, ahogyan én szoktam. 

A kreativitás fejlesztése egy olyan folyamat, amihez kitartás, nyitottság és gyakorlás szükséges. 

 Kezdd el még ma!